Da se vam pridelki v shrambi ne pokvarijo …

Če se sprašujete, kam z vsemi začimbami, ki so zrasle v vašem vrtu, je odgovor preprost – uporabite jih kot varnostnike v omarah in shrambah. Da vaša dragocena shranjena živila ne bodo napadle plesni, uporabite izvleček hrena.

Kitajska raziskava je pokazala, da sta vodni izvleček hrena in izotiocianat iz hrena zelo učinkovita proti najpogostejšim glivam (vključno s plesnimi), ki se pojavljajo pri skladiščenju hrane. Izocianat jih odpravlja celo 100-odstotno, vodni izvleček hrena pa je nekoliko slabši. Ali ni misel na to, da skladišča in hrano v njih razkužimo z varnimi naravnimi snovmi, bolj spodbudna od misli, da to počnemo s kemičnimi strupi?

Povsod tam kjer, bi vaše zaloge napadli črvi, molji ali drugi mrčes, uporabite lovorjeve liste. Te lahko date neposredno v kozarec z žiti, s suhim sadjem, z rožiči ali s kostanji. Aroma lovorja bo prijetno aromatizirala in hkrati zaščitila živila.

V ta namen je zelo uporaben tudi pelin, vendar je njega bolje obesiti nekoliko stran od živila, saj ni nujno, da boste navdušeni nad njegovo aromo.

Če imate več žit in bi jih radi zaščitili pred glivo Fusarium graminearum, uporabite eterično olje kopra ali koromača ali v žito vstavite vrečke s semeni ene ali obeh začimbnic. Uporabite lahko tudi filter vrečke s čajem (janež, koper, koromač).