Kako kurkuma odpravi plesen na steni?

Plesen na steni se pojavi tam, kjer je ali je bilo vlažno in ni dovolj prezračeno. Včasih stena srka vodo iz tal (kamnite hiše) ali pa do tega pride, kadar je slaba toplotna izolacija.

Steno najprej umijemo in z nje očistimo vso plesen, če je treba tudi kaj pobrusimo. Umivamo lahko z raztopino sode bikarbone (ne pozabimo na rokavice!). Nato pustimo, da se dobro posuši.

750 ml vode zavremo in odstavimo. Primešamo 2 jušni žlici mlete kurkume (približno 50 g) in pustimo, da se ohladi. V to raztopino pomakamo valjček in premažemo steno. Seveda bo lepo rumena, zato je dobro premisliti, kako to spremeniti v dekoracijo. Vsekakor barva kurkume kmalu obledi na svetlobi. Pustiti moramo, da se dobro posuši. Če gre za vogal ali steno za pohištvom, je tam cirkulacija zraka slaba in pogoji za plesni odlični. Kljub temu bo taka zaščita delovala eno leto, nato pa bo treba postopek ponoviti.

Takšna zaščita bo dobra tudi za skladišča in shrambe za hrano, saj tega ne želimo početi s strupi. Tudi astmatiki in otroci nam bodo hvaležni, če za zaščito pred plesnijo ne bomo uporabljali agresivnih kemičnih sredstev.

Kar nam ostane, lahko brez oklevanja zlijemo v straniščno školjko in jo tako dodatno razkužimo.