Kako lahko uporabljam cimet, razen v sladkih jedeh?

Povsem drugače kot pri nas je na Kitajskem, v Indiji, na Orientu, kjer igra cimet pomembno vlogo v kuhinji vse leto, ne glede na to, ali govorimo o sladkih ali slanih jedeh. Cimet je tako sestavina številnih arabskih in indijskih začimbnih mešanic. Indijci cimetove paličice pred uporabo prepražijo na olju ali gheeju, da se njihova aroma bolje razvije.

Morda je za nekatere presenečenje, vendar ima cimet pomembno vlogo tudi pri mesnih jedeh. Zraven tega, da jih dezinficira, kar je ob pomanjkanju hladilnikov po Afriki in Aziji življenjsko pomembno, naredi cimet jedi lažje prebavljive. Zato ga boste v Turčiji, Grčiji in državah Bližnjega vzhoda našli v skoraj vseh jedeh z mesom, od musake, polnjenih paprik, džuvečev do jagnjetine in različnih enolončnic. Preizkusite zanimiv okus, ki ga da cimet leči, bučam, paradižniku, korenčku, pa tudi škampom in kozicam.

Če želite iz terapevtskih razlogov zaužiti večjo količino cimeta (polovica žličke), ga je dobro zmešati v kak kremasti medij (jogurt, puding, …).