Nad kandido z začimbami

Že dolgo je znano, da sta cimet in origano močna izganjalca kandide. Kot boste lahko brali v knjigi Ščepec Védenja, pa to niso edine začimbe z dokazanimi močmi proti nadležni glivici. Preberite, kaj zmorejo črna kumina, limonska trava, lovor, galgant, kumin in čili.

O močeh, ki jih ima črna kumina, najbolj priča dejstvo, da so farmacevtske družbe že patentirale pripravke iz črne kumine za vrsto bolezni – med drugim tudi za zdravljenje glivičnih vnetij (U. S. Patent 7722906).

Drugi dve presenetljivo močni začimbi, ki delujeta proti kandidi, sta limonska trava in lovor. Po svojem delovanju na glivico Candida albicans so se eterična olja teh začimb izkazala za enako močna kot origano in veliko bolj učinkovita od sinteznih antimikotikov flukonazol in amfotericin B. Posebnost limonske trave je, da je učinkovita tudi v primerih, ko pride do odpornosti glivic na klasične sintezne antimikotike ali pri kroničnih okužbah z različnimi sevi kandide tako na koži kot na notranjih sluznicah.

Tudi semena laškega kumina imajo v poskusu in vitro dokazane antifungične lastnosti proti glivici Candida albicans (Indian Journal of Dental Research. 2010; 21 (3): 334–336).

Kitajski znanstveniki poročajo, da izvleček iz korenine galganta, pridobljen z organskim topilom ali z alkoholom, zavira rast glivice Candida albicans, in sicer več kot 50-odstotno.

Med tiste z dokazanim delovanjem proti glivicam in plesnim uvrščamo tudi čili, gorčico, hren, vasabi, krešo, klinčke, kapre in pelin.

Zdaj morda veste, zakaj so težave s kandido tako razširjene na Zahodu, na Vzhodu pa z njimi nimajo opravka. Nekaj več začimb vsak dan bo odgnalo tudi to težavo stran.