Pripravite si sami sredstvo za sončenje

Če se pripravljate na morje, ste zagotovo v dilemi, kateremu sredstvu za sončenje zaupati. Zakaj ne bi naredili svojega? Je veliko bolj preprosto, kot si mislite. Oglejte si recept:

Že s tem, ko boste zmešali 50 g olja, ki dobro ščiti pred UV žarki (npr: sezamovo, kokosovo, arganovo, avokadovo, jojobino ali arašidovo), boste povečali kapacitete svoje kože za sprejem sončnih žarkov, podobno kot če bi uporabili kupljeno sredstvo z zaščitnim faktorjem 4. Če boste pripravku dodali še žlico olja pšeničnih kalčkov (naravni vir vitamina E), boste življenjsko dobo takšnega olja in njegove učinke še podaljšali.

Če temu dodate še 30 žlic gela aloe vere, bo vaš „zaščitni faktor“ poskočil še za 2–3, saj bo koža s še manj stresa sprejemala žarke in jih predelovala brez poškodb.

Za kaj več pa boste potrebovali še dodatek mineralnega filtra. Lahko uporabite cinkov ali titanov oksid. Oba je mogoče dobiti v lekarnah ali naročiti prek spleta.

Če v navedeno količino olja in gela aloe vere vmešate 5 žlic kupljenega filtra, boste dobili pripravek, ki je po moči primerljiv s kupljenimi pripravki z zaščitnim faktorjem 20.

Če želite, da bi vaš pripravek prav posebej dobro dišal, lahko dodate še kakšno naravno eterično olje. Pri tem morate biti zelo pozorni, saj lahko nekatera olja (zlasti citrusi) kožo dražijo in povzročajo foto senzitivne reakcije. Primerna so eterična olja sivke, kokosa, vanilije ali vrtnice. Lahko uporabite tudi lastni macerat – olje, v katerem ste pred tem namakali cvetove sivke ali vrtnice.