Vse cveti, le vi ste nekako oveneli?

Toliko tega bi radi naredili, pa telo ne zmore? Spomladanske utrujenosti se lahko rešite z nekaterimi začimbami.

Seznam tistih, za katere vemo, da vračajo moči, je zelo dolg. Za bolj natančno izbiro pa je dobro vedeti, kje leži vzrok za vašo utrujenost …

Če je razlog za utrujenosti v nakopičenih kislih presnovkih, ki se nam valijo po telesu, bo odlična rešitev čemaž. Zaradi podobnih sestavin kot v česnu (aliin, ki se preoblikuje v alicin) čemaž zelo blagodejno vpliva na ožilje, čisti kri in znižuje raven holesterola. Priporoča se tudi pri pomanjkanju železa in za boljše delovanje možganov. Učinkuje proti spomladanski utrujenosti in kot afrodiziak.

Če ste med tistimi, ki po jedi začutite zaspanost in hudo utrujenost, potem si pomagajte z rožmarinom. Suhi ali sveži rožmarin lahk strete s soljo in s tem začinjate jedi, po katerih običajno postanete zaspani. Rožmarin lahko uživate tudi kot čaj. Pripravite ga tako kot zeleni čaj – ščepec rožmarinovih listov prelijete z vodo temperature 70 oC in pustite stati 5 minut.

Če vas je izčrpalo prekomerno razmišljanje in mentalna napetost, potem bo prava rešitev sivka ali lovor.  Najbolje ju je uporabiti kot eterično olje ali ju kot začimbo dodajati v hrano. Ali ste že preizkusili, kako dobro se sivka poda k čajnim mešanicam? V aromaterapiji lovorjevo olje uporabljajo tudi pri stanju izčrpanosti, težavah s spominom, depresiji in povsod, kjer želimo spodbuditi hitro regeneracijo telesa.

Kmalu bo na razpolago tudi bazilika – prihaja v pravem trenutku, da naredi red v naših telesih in umu. Že grški zdravnik Dioskorid, ki je v 1. stoletju napisal najpomembnejše farmacevtsko delo antike, jo opisuje kot rastlino, ki „očiščujoče deluje na glavo“. Posebna kompozicija dišav telo poživlja, spodbuja koncentracijo ter pomaga pri umskih obremenitvah in izčrpanosti.

Dobrodošla so tudi koriandrova semena. Ker usklajuje delovanje srca, krvnega, limfnega in živčnega sistema, koriandrovo eterično olje danes uporabljajo tudi v aromaterapiji kot naravni adaptogen. To pomeni, da telesu pomaga blažiti stres, kar se pozna tudi na manjši izčrpanosti, manj glavobolih, boljšem spancu in boljši koncentraciji.

Moči vseh navedenih začimbnic so natančno opisane v knjigi Ščepec rešitve. V Ščepcu védenja pa lahko spoznate še nekaj odličnih pomočnic za premagovanje utrujenosti: limonsko travo, žafran, meliso, galgant, izop in triplat.