„Začinjeno“ zalivanje rastlin

Plesni na bučkah, paradižniku, krompirju, … Ali vas zanima, kako si pri tem pomagamo z začimbami?

Drobnjaka se spomladi zelo razveselimo, čez leto pa ga imamo že dovolj in ne vemo več, kaj bi z njim. Ko bi le vedeli, kako je dragocen v ekološkem vrtnarjenju. V vrtu odganja škrlup, pepelasto plesen, polže in listne uši. Uporabimo ga kot škropivo.

Tudi klinčki so dober biocid in fungicid. Zelo učinkovito delovanje eteričnega olja klinčkov je bilo dokazano, na primer, pri sivi plesni (Botrytis cinerea), ki je pogosta povzročiteljica gnilobe na grozdju, jagodah, čebuli, … Popolna inhibicija je bila v raziskavi ameriških znanstvenikov dokazana že po 24 urah. Zraven klinčkov so primerjalno proučevali še 48 najbolj razširjenih zelišč. Eterično olje klinčkov se je izkazalo kot eno izmed štirih najbolj učinkovitih. V to kategorijo sodijo še palmarosa, rdeči timijan, proti B. cinerea pa je nekoliko slabše deloval cimet (Plant Disease. 1997; 81 (2): 204–210).

Ekološke vrtnarje bo verjetno razveselilo spoznanje turških znanstvenikov (Int. J. Food Microbiol., 2010, Oct 15; 143 (3): 183-9. Epub 2010, Aug 21), ki ugotavljajo, da je majaron tudi na vrtu dober zaščitnik pred bakterijami in plesnimi. Predvsem so bili zadovoljni z njegovim delovanjem na paradižnikove sive plesni. V primeru težav rastline poškropite z majaronom, ki ste ga čez noč namočili v vodo ali s sveže pripravljenim in ohlajenim poparkom.